0523-794092

ויטמין B3 – סוגים

דרגו מאמר זה
(0 הצבעות)

ויטמין B3 בצורת תוסף הוא בין התוספים החשובים ביותר, כשמדובר על מינונים טיפוליים לפי השיטה האורתומולקולרית. על השימוש בוויטמין זה כתבתי במאמר אחר. כאן אתן מורה נבוכים קצר על הסוגים השונים שלו.

"ויטמין "B3 הוא שם כללי לקבוצת מולקולות – ניאצין, ניאצינאמיד ו-NAD (נוקליאוטיד אדנין דיפוספט). מבחינה טכנית, ויטמין B3 אינו ממש מתאים להגדרה של "ויטמין" – חומר חיוני שאינו מיוצר בגוף, ולכן אנו חייבים לקבלו ממקור חיצוני – היות שהוא אכן מיוצר בגוף מהחומצה האמינית, טריפטופן. בכל זאת, רק מעט ממנו מיוצר גוף (מיליגרם אחד שלו מיוצר מ-60 מ"ג של טריפטופן), ולכן לשמירה על בריאות אופטימלית, נדרש לצרוך ויטמין B3 ממקורות חיצוניים.

 niacin and niacinamide

מה ההבדל בין ניאצין לניאצינאמיד?

ניאצינאמיד הוא ניאצין בתוספת אטום של חנקן (N), כפי שניתן לראות בתמונה:

ההבדלים בין שתי הצורות מסתכמים בדברים הבאים:

1. ניאצין, אבל לא ניאצינאמיד, גורם לתופעת בערה טיפוסית, המתאפיינת בתחושת חום ואודם, המתחילים באוזניים או בפנים ומתפשטים כלפי מטה, לפעמים עד כפות הרגליים. זה לא כ"כ נעים, אבל בכלל לא מסוכן. תופעה זו הולכת ופוחתת כבר בנטילת המנה השנייה של הניאצין, ונעלמת כמעט לחלוטין כאשר נוטלים ניאצין שלוש פעמים ביום. הגורם לבערה הוא שחרור חומרים כמו היסטמין ופרוסטגלנדינים, שמרחיבים את כלי הדם הקטנים ומזרימים דם מתחת לפני העור. תופעה זו, של זרימת דם משופרת, אחראית לחלק מהתכונות הטיפוליות של חומר זה.

2. ניאצין, אבל לא ניאצינאמיד, ידוע כחומר שמוריד כולסטרול. תפקיד זה הוכר על ידי ה-FDA, וניאצין היה הוויטמין הראשון שקיבל אישור כזה, בעקבות העבודה של ד"ר אברם הופר ועמיתיו בשנות החמישים של המאה הקודמת. ניאצין הוא החומר היחיד שגם מוריד LDL ("הכולסטרול הרע"), גם מעלה HDL ("הכולסטרול הטוב") וגם מוריד טריגליצרידים, וכך הוא טוב יותר מתרופות מסוג סטטין, שאינן מעלות HDL. בנוסף, לתרופות אלו ישנן תופעות לוואי חמורות, בניגוד לניאצין, שכמו כל ויטמין אחר, הנו לו "תופעות לוואי" חיוביות. למשל, כאשר נוטלים אותו להורדת כולסטרול, הוא עשוי לטפל גם בדלקת פרקים, או כאשר נוטלים אותו לדלקת פרקים, הוא עשוי גם לשפר את מצבי הרוח, וכו'. כאשר שאלו את ד"ר הופר ז"ל אם יש לניאצין תופעות לוואי, הוא התבדח ואמר, "זה יעזור לך לחיות יותר. יש לך בעיה עם זה?"

3. למי שרוצה ליטול ניאצין ולא מוכן לסבול את הבערה, יש ניאצין שמיוצר בצורה אחרת, שנקראת ניאצין NFN (non-flush niacin). השם הכימי של ניאצין זה הוא אינוסיטול הקסניקוטינאט, והוא מורכב משש מולקולות ניאצין הקשורות מסביב למולקולה של אינוסיטול, כבתמונה. מבנה זה משחרר את הניאצין באטיות, דבר שמספק ניאצין, אבל מונע את הבערה. מומחים בתחום חוששים שה-NFN פחInositol hexanicotinateות יעיל מהניאצין הפשוט, ולכן מעלים במקצת את המינון שלו.

 

מינונים ותוספים

ניתן לרכוש בישראל את כל הצורות המוזכרות לעיל, בכל חנות טבע, במינון של עד 200 מ"ג. לפני מספר שנים, היו גם מוצרים עם 500 מ"ג, אבל כפי שמנכ"ל חברת סולגר סיפר לי, הוא קיבל הוראה ממשרד הבריאות להוריד מוצרים אלו מהמדף. אין שום הצדקה למהלך זה, ה"מגן" על הציבור רק מפני התועלת שמינונים גבוהים של ויטמין זה מסוגלים להעניק. הניסיון הקליני המצטבר של רופאים מומחים ומטפלים אחרים, שנתנו במשך שבעים שנה מינונים גבוהים יותר של ניאצין – לעתים קרובות 3,000 מ"ג ואף יותר – לעשרות אלפי מטופלים, אם לא אף למאות אלפים, הוכיח את בטיחותו.

 

NAD

ראוי להוסיף כמה מילים על NAD, או על NADH - הצורה המחוזרת והפעילה של ה-NAD. אחד התפקידים החשובים של ויטמין B3 הוא הבנייה של ניאצין בתוך NAD, מולקולה מורכבת המעורבת בייצור אנרגיה תאית ובעוד תהליכים פיזיולוגיים. רק בשנים האחרונות, חומר זה מצוי כתוסף, ולכן מעט ניסיון בלבד הצטבר בנוגע לשימוש בו. כרגע, אני יכול להמליץ רק על מוצר NADH של חברה מסוימת, שכנראה פתרה את הבעיה של פירוק החומר במערכת העיכול. ד"ר הופר ואחרים ראו ב-NADH תוסף מבטיח.

כמו כל תוסף אחר, השימוש היעיל ביותר והבטוח ביותר בוויטמין B3 הושג באמצעות התייעצות עם מומחה בתחום. אף ויטמין אינו עובד לבד, ולכן כדאי לשלב את ויטמין B3 בתכנית מקיפה לשיפור הבריאות. לשם כך, אתם מוזמנים לתאם פגישה אתי.

תגובות

  • פתק ממטופל

    תודה רבה על ההקשבה, התמיכה וההכלה,

    ועל הרצון לעזור.

    וכמובן על השחרור שהרגשתי כל פעם אחרי השיאצו.

    ושוב תודה,

    ישי זנדברג

Vitamin-c-banner

הרצאות וסדנאות באנר

לשחרר באנר